top of page

Tring, tring… met de Brandaris

Bijgewerkt op: 5 nov. 2020

Goedemorgen met Stefan van WSV Woudrichem roeien, wij willen graag aankomend weekend Harlingen ter Schelling roeien wat is jullie advies gezien de weersomstandigheden. Hallo Stefan, nou zaterdag is geen enkel probleem, maar zondag zou ik je het niet adviseren, dan zijn er toppen over de 7 bft. Bedankt voor het advies en zo vertrokken we zaterdag 3 oktober in alle vroegte met 9 man/vrouw , 3 auto’s , 1 Rib en de Groot & Grut 3 die net zoals Izak en ik dit grote avontuur voor de 2de keer aan gaan, voor de anderen was het de eerste keer. Deze tocht staat toch op de bucketlist van iedere sloeproeier.Na 2 uur rijden, koffie break, zijn we bij de helling en parking aangekomen in Harlingen, alles te water gelaten en afscheid genomen van Kees, want hij ging met auto en trailer de overtocht met de ferry maken.


Nog even door de sluis, waar het verschil al 1,5 meter was, nog de laatste koffie en toilet break in de haven en om 12:30 zijn we vertrokken. Kees G, Martin K, Izak, Debby en Stefan in de skiff en Lianne, Linda en Wilfried op de rib.Het was bewolkt, 4 bft soms met soms hele lichte zonnestralen. Het eerste stuk was vrij hobbelig en we kregen wat golfjes van opzij, maar het ging prima. We wisselden ongeveer per 30 min en namen dan ook even de tijd om wat te drinken en eten. Al gauw waren we 2 uur verder en wat is het dan genieten als je alleen water om je heen ziet, in de verste verte niets meer te zien, dan alleen een paar boeien. Geen idee heb waar je bent, heerlijk aan het roeien en al snel het eerste zwarte kopje van de zeehonden boven water zien komen.


Bij de griend wilde we nog wat afsnijden, maar al gauw bleek ook dat voor ons te ondiep te zijn. We konden daarvandaan al voorzichtig de Brandaris spotten, maar je bent er dan nog lang niet. Verder hadden we op de hoofdroute stukken waar we veel stroming mee hadden. Tot ongeveer op ¾ kwart van de route.


Daarna kwamen we in een deel van de route waar we te maken kregen met stroom tegen. We gingen nog maar 2 km/uur. Dit is zo’n moment dat iedereen stil is en hard aan het roeien. We liepen mentaal een deukje op. Het leek wel of de rode boeien niet voorbij gingen en van alle kanten dezelfde boeien weer tegen kwamen. Langzaam begint dan ook iedereen vermoeid te raken… Tot het moment dat we de bocht weer om gingen en de Brandaris goed in beeld hadden, de laatste kilometers gingen weer heerlijk. Na 4,5 uur kwamen we aan in de monding van de haven van Terschelling. Kees kwam ons al verwelkomen, wat een heerlijk moment. Iedereen was blij en voldaan, in de haven de rib gestald en de skiff uit het water gehaald. Na lekker douchen en warme maaltijd in het Hotel hebben we nog gezellig het nodige gedronken, spelletjes gedaan en flink wat gelachen tot de oogjes langzaam dichtvielen….Na het ontbijt hebben we met z’n allen nog een wandeling gemaakt, koffie en gebak genomen, in het dorpje geweest en de Brandaris nog even aangeraakt. Rond 12.00 uur zijn 3 mannen op de rib vertrokken (wat een beleving hebben die gehad, met golven met witten koppen, 7 bft) de rest is met de ferry vertrokken, iedereen was er stil van en stiekem nog aan het nagenieten van dit prachtige en geweldige avontuur. Rond 17:00 zijn we weer veilig aangekomen bij de Arkade.

Groet Stefan

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page