top of page

Woudrichem

Woudrichem, bij de inwoners beter bekend als Woerkum, is een vestingstad waarover al in het jaar 1000 gesproken wordt. De eerste huizen werden gebouwd op een oeverwal, de huidige Hoogstraat. Ze zijn gebouwd aan het eind van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw. De wal die indringers tegen moest houden omvat nog altijd de hele vesting, die ongeveer 300 huizen telt. De vesting vraagt er erom (her)ontdekt te worden.

 

Woudrichem is een stad met een rijk visserij verleden. In het Cultuur- en Visserijmuseum wordt dit inzichtelijk gemaakt. Met wisselende tentoonstellingen binnen de vaste collectie is dit museum zeker een bezoek waard.


Nog een aanrader om de geschiedenis van de stad te leren kennen is een wandeling onder leiding van het Stadsgidsengilde. En wat te denken van de kennis van de inwoners zelf. Ask a local en ontdek nog veel meer geheimen. Bijvoorbeeld wat Jan Claessen de trompetter met Woudrichem te maken had, of om welke zoen Jacoba van Beieren hier bekend staat. Vergeet intussen niet rond te neuzen in de gezellige winkeltjes en je culinair te laten verrassen bij de vele restaurants die je op je reis door Woudrichem tegenkomt. Geniet!

Aan de overkant van de haven ligt het prachtige Slot Loevestein.

Kijk voor nog meer inspiratie op de site van de Biesboschlinie.

bottom of page